Jedan od temeljnih načina djelovanja Slobodne Hrvatske je aktivizam kroz koji promoviramo naš program i ideja i afirmiramo našu Stranku i članstvo. U našim akcijama pored članova Slobodne Hrvatske  sudjeluju i simpatizeri Stranke kao i neke udruge, inicijative, stranke sličnih programa i viđeniji pojedinci. Zbog aktivističke usmjerenosti Stranke osnovali smo Aktivistički odbor (AO) koji je pored Poslovnika AO SH donio i svoj Pravilnik o radu AO SH, a pri kraju je izrada Aktivističkog priručnika AO SH.

Naše prve akcije  smo imali u Dvoru na Uni neposredno nakon osnivačke skupštine u veljači: Prosvjed protiv odlagališta nuklearnog otpada u Dvoru na Uni 23. veljače 2016. i još jedna akcija 3. ožujka također u tom mjestu na hrvatsko-bosanskoj granici.  15. travnja smo u Zagrebu imali akciju protiv korištenja životinjskog krzna.

Nakon opsežnih priprema 21. svibnja 2016. istovremeno smo organizirali dva velika prosvjeda protiv TTIP-a i MONSANTO-a  u Zagrebu i Osijeku.  Inače Slobodna Hrvatska se ove godine pojavila kao ekskluzivni organizator tog međunarodnog prosvjeda za  Republiku Hrvatsku. Naša zemlja je bila jedna od 41 države na tri kontinenta koje su  organiziraju  taj  prosvjed, a Zagreb i Osijek dva grada između  275 gradova u svijetu koji istovremeno imaju taj prosvjed kad i mi. U Europi Zagreb je s 2500 sudionika prosvjeda bio drugi grad iza Pariza po odazivu.  Nedugo nakon tog prosvjeda koji je održan na Trgu Francuske Republike imali smo još jedan prosvjed 4. lipnja smo na Trgu Josipa bana Jelačića u Zagrebu protiv rasprodaje hrvatske imovine pod nazivom Hrvatska nije na prodaju s kojim smo pružili otpor izdajničkoj vladi Tihomira Oreškovića.

U lipnju smo imali još nekoliko akcija od kojih spominjemo ove: podrška „dog-friendly“ kafiću Filip u Zagrebu, prosvjed protiv najavljene prodaje INA-e pod nazivom Stop rasprodaji Hrvatske  ispred Upravne zgrade INE u  Zagrebu. Neke od akcija koje smo u tom vremenu odrađivali su obrana od deložacije doma u Novigradu Istarskom, obrana Britanskog trga u Zagrebu i akcija protiv ovrhe nad djecom u Rijeci.

U srpnju smo imali više akcija. Dali smo podršku studentima protiv ukidanja stipendija 16. 7. 2016., a 22. srpnja kreće naša kampanja protiv FINE u sklopu koje smo održali ukupno 11 akcija po nazivom „Dajmo da imaju“ od kojih smo 5 akcija održali u Zagrebu, dvije u  Čakovcu, a po jednu u Rijeci, Križevcima, Sisku i Koprivnici. Time smo javnosti do sada poslali najjaču poruku o Fini kao suvišnom mehanizmu u provođenju do sada 7 milijuna ovrha nad našim građanima. Na svakoj ovrsi FINA je zaradila 185 kn što u konačnici iznosi 1 295 000 000 kuna ne računajući troškove printanja ispisa dugovanja kojeg  je naplaćivala po listu 15 kn pa smo zato ove performanse ironično nazvali „Dajmo da imaju!“ Time  je Fina  doprinijela zajedno s odvjetničkim uredima da dug naših građana bude za 2/3 veći od njegove glavnice.

U kolovozu smo u sklopu kampanje za Parlamentarne izbore imali nekoliko akcija. Tako smo npr. 20. kolovoza imali performans   „Pokojni velikani“   na  Zrinjevcu kako bi ukazali na problem nesređenih biračkih spiskova na kojima se nalaze brojni mrtvi birači , a na groblju u Križevcima performans Pokop posljednjeg hrvatskog radnika” s ciljem da se prikaže kako se hrvatskog radnika nemilosrdno krade i izrabljuje do kraja.

22 kolovoza smo imali akciju „Guljenje krumpira“ na Zrinjevcu u Amruševoj ulici ispred Vrhovnog suda s namjerom da se javnosti pošalje jasna poruka o  dvostrukim mjerilima kad se za velike pronevjere političar osudi na kaznu guljenja krumpira u humanitarne svrhe, dok se običnom građaninu za minorne prijestupe  izriču drakonske kazne.

Zbog lažnih spiskova i lošeg Izbornog zakona  imali smo 29. kolovoza 2016. akciju „Ministarsvo uprave“ s ciljem izmjene Izbornog zakona.  Tom prilikom smo im dali naše zahtjeva iz kojih izdvajamo sljedeće:“ Kao članovi koalicije ‘Nema prodaje!’ predlažemo ove izmjene Izbornog zakona: 1. reviziju biračkih spiskova 2. redefiniranje izbornih jedinica, 3. uvođenje obveznog glasovanja za sve birače, 4. uvođenje najmanje tri preferencijalna glasa, 5. zabranu predizbornog koaliranja, 6. postizborno koaliranje moguće je samo sa strankama s kojima je prije izbora sklopljen sporazum o postizbornoj koaliciji, 7. te spuštanje izbornog praga na 3%,  Uoči izbora 9. rujna 2016. imali smo akciju  „APIS“. Iako smo predali  naše zahtjeva za civilnim nadzorom rada APIS-a  i dobili odobrenje civilni nadzor nam nije omogućen.

U Rijeci smo pored akcije ispred FINE imali još nekoliko akcija. „Igralište, a ne gradilište“ je bila akcija  protiv izgradnje privatne zgrade  na površini namijenjenoj za izgradnju školskog igrališta OŠ Nikole Tesle čija se izgradnja odgađa desetljećima. Nažalost ova škola je jedina škola u Rijeci koja je trajno ostala bez igrališta jer je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ipak na kraju dodijelio to zemljište privatniku. Organizirali smo i trodnevna akcija skupljanju hrane za socijalnu samoposlugu u Rijeci po centrima.  Zajedno smo  volontirali s Udrugom Kruh sv. Elizabete i  prikupili  preko 150 kg, brašna, 100 l ulja, oko 200 kg tjestenine, higijenskih potrepština i ostalog. Inače i u nekim drugim mjestima smo sudjelovali u još nekoliko humanitarnih akcija s ciljem skupljanja hrane i odjeće ili sprječavanja ovrhe nad djecom.

Sudjelovali smo u prosvjedu  za puštanje iz pritvora Davida Šteke iz Rijeke koji je zbog objave na Facebooku bio lišen slobode, a nakon uplate jamčevina od 25 000 kn pušten je na slobodu. Dok pojedinci završavaju u zatvoru zbog statusa na Facebooku, kriminalci koji su opljačkali narod za kaznu gule krumpir. Od akcija potrebno je spomenuti i našu suorganizaciju prosvjeda u Dragonji protiv žilet žice u kojoj stradavaju brojne životinje na hrvatsko-slovenskoj granici kao i prosvjed ispred Centra za socijalnu skrb u Bujama zbog ovrhe nad djecom.

Još jednu akciju obrane od deložacije iz jedinog doma imali smo 19. listopada 2016., a riječ je o Obrani doma obitelji Mirka Dukića iz Zagreba kom prilikom je više naših aktivista završilo u pritvoru.  24. listopada 2016. imali smo prosvjed pred sudom pod nazivom „Lajanjem do suda“ u znak podrške Darku Granoši kojeg je RBA tužila zbog iznošenja istine u medijima. 8. studenog smo imali prosvjed pred austrijskim veleposlanstvom u Zagrebu sa zahtjevima da reagiraju kako bi Austrija pohapsila one koji pljačkaju brojne hrvatske građana koji su oštećenici nelegalnih RBA zadruga.

18. studenog na Dan pada Vukovara imali akciju paljenja svijeća u znak sjećanja na žrtve u Vukovaru u Vukovarskoj ulici, a pijetet žrtvama smo odali i odlaskom u Vukovar.

18. prosinca smo dali podršku učenicima Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu koji pružaju otpor politici korupcije i nepotizma u njihovoj školi. Tom prilikom smo snimili video zapis koji do sada imao preko 8 tisuća pregleda.

Tijekom prosinca aktivisti Slobodne Hrvatske su sudjelovali u realizaciji prosvjeda u Slavonskom Brodu kao članovi inicijative „Za čisti zrak!“ skupa s još nekim strankama i udrugama.  Povodom tog događaja dali smo ovu izjavu: „Slobodna Hrvatska daje punu podršku prosvjedu čak i ukoliko se prosvjednici odluče blokirati granicu. Kada političke elite ne vode brigu o građanima tada se građani trebaju pobrinuti sami za sebe koristeći sva raspoloživa sredstva građanskog neposluha.“

Ovu godinu smo završili s posljednjom akcijom Dan žrtava političkih elita koju smo imali ispred HNK u Zagrebu čime je završila ova naša aktivistički burna godina u kojoj smo imali oko 40 akcija. S aktivističkim djelovanjem prema vani ćemo nastaviti i u 2017. godini.

Nada Tušak