Upravo imate priliku vidjeti kataklizmičke snimke devastacije šume na obroncima Požeške gore. Iako se dičimo našim šumama kao jednim od najvrijednijih prirodnih resursa u praksi imamo priliku vidjeti na koji se način Hrvatske šume odnose prema prirodi.
Umjesto da se napravi strategija upravljanja hrvatskim šumama vodeći računa o bioraznolikosti i zaštiti staništa gljiva, biljaka i životinja u našoj zemlji se bjesomučno i sustavno krče slavonske šume s jedinim ciljem a to je zgrtanje što veće količine novca kako bi se nahranili svi politički uhljebi i “vrijedni” menageri u javnim poduzećima kao što su Hrvatske šume.
Dok nam je drvoprerađivačka industrija na koljenima, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nema zakonsku zabranu izvoza trupaca pa tako uvozimo namještaj umjesto da svojim resursima potaknemo gospodarstvo i zapošljavanje stvarajući nove vrijednosti.

Zbog koga se prazni i raseljava Slavonija?Jesmo li postali samo kolonija na kojoj će se drugi bogatiti? Hoćemo li svojoj djeci ostaviti pustoš na prostorima naših predaka?

Damir Trnačić