Razrješenje s dužnosti ravnateljice Opće bolnice u Varaždinu dr. Sanje Zember prije isteka mandata ovih dana je u medijima podiglo buru što zbog činjenice da je struka javno progovorila protiv ove smjene, što zbog odluke dr. Zember da se protiv ove nepravde bori, što zbog ogromne podrške u toj borbi koja joj je stizala sa svih strana.

Bezrezervnu podršku dr. Sanji Zember upućuje i stranka Slobodna Hrvatska: „Nesposobni aparatčiki SDP-a i HNS-a proveli su do kraja svoju nakanu i smijenili dr. Zember koja je uživala podršku struke i građana. Čestitamo doktorici Zember što nije otišla tiho nego se borila do kraja i do kraja otkrila trulež političkog sustava u Hrvatskoj. Ovo je samo prvo poluvrijeme utakmice.“

Udruga poslodavaca u zdravstvu je o toj smjeni izrekao svoje mišljenje: „ Dr. Zember je kao odgovorna osoba, poštivala važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine te je mladim kolegama, sukladno zakonskoj obvezi, ponudila dodatak ugovoru o specijalizaciji. Zbog navedenog, Upravno vijeće OB Varaždin izašlo je iz svojih nadležnosti te je provelo smjenu kolegice Zember, usprkos protivnom mišljenju Stručnog vijeća bolnice.

Hrvatska liječnička komora je izrazila svoje ogorčenje zbog te odluke Upravnog vijeća OB Varaždin: „Zgroženi smo današnjom nezakonitom odlukom Upravnog vijeća OB Varaždin o smjeni ravnateljice dr. Sanje Zember. Naime, jučer je Ministarstvo zdravstva dalo pravno tumačenje kako dr. Zember može smijeniti isključivo ministar Kujundžić jer je istekao zakonski rok u kojem ju je moglo smijeniti Upravno vijeće OB Varaždin. Najoštrije osuđujemo činjenicu da se kao razlog smjene navodi ravnateljičino poštivanje pozitivnih zakonskih propisa te držimo da je ovakav način smjenjivanja ravnateljice zoran primjer nasilja politike nad strukom, ali i Hrvatskom kao pravnom državom.

Držimo da je ovakav način smjenjivanja ravnateljice zoran primjer nasilja politike nad strukom, ali i Hrvatskom kao pravnom državom. Lokalni županijski moćnici predvođeni županom Varaždinske županije g. Predragom Štromarom poslali su građanima Hrvatske jasnu poruku da se zakonski propisi trebaju poštivati samo ako to politika odobri, a u protivnom je kršenje zakona ne samo prihvatljiv način već i imperativ za zadržavanje dužnosti. To je nedopustivo i zbog toga trebaju snositi političku odgovornost”, ističe predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža.

Dr. Zember je u svom očitovanju Upravnom vijeću OB Varaždin na razloge koje je to vijeće navelo zašto je razriješena prije isteka mandata, između ostalog navela: „Stoga smatram spornu Odluku Upravnog vijeća nezakonitom jer u navedenom slučaju, kada Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u zakonskom roku, rješenje o razrješenju ravnatelja donosi ministar, a temeljem članka 62. stavka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o čemu je ravnateljica, poštujući Zakon, i obavijestila Ministra zdravstva RH te proslijedila spornu Odluku Upravnog vijeća na daljnje postupanje.“

Odluka Upravnog vijeća ove bolnice je dovedena u pitanje pa će se ovo vijeće morati ponovo preispitati o njenoj ispravnosti. Koga to vijeće predstavlja kad ne uvažava niti mišljenje struke niti podršku  široke javnosti? Po kakvim i po čijim direktivama donosi odluke kad smjenjuje dr. Zember jer je poštivala Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine? Ako Upravno vijeće OB Varaždin ne uvažava niti struku niti poštuje pravilnike struke znači li to da je postalo tijelo čije konce vuče politika koja se stavlja iznad struke i zakona? Iskreno se nadamo da će dr. Zember pobijediti u ovoj borbi protiv nepravde.

Nada Tušak