Na Svjetski dan društvene pravde osnovana je Slobodna Hrvatska prije godinu dana. Taj dan je usvojila generalna skupština UN s ciljem borbe protiv siromaštva za društvo jednakih šansi i pristup blagostanju i pravdi i za muškarce kao i za žene, za rast zaposlenosti  i dostojanstvo rada. Drago nam je što svoj početak kao stranka imamo baš na ovaj dan s čijim se ciljem možemo poistovjetiti. Naš cilj smo ovako artikulirali: „Stvaranje humanijeg, pravednijeg, socijalno osjetljivijeg i ekonomski održivog društva slobodnog čovjeka.“

Supredsjednici Slobodne Hrvatske su povodom  dana osnutka naše stranke poslali ovu čestitku:

„Danas obilježavamo godinu dana od osnivanja aktivističko-političke stranke Slobodna Hrvatska koju smo osnovali kako bismo dovršili posao stvaranja doista slobodne  Hrvatske. Hvala svim članovima Slobodne Hrvatske, hvala našim simpatizerima i svim suradnicima i stručnjacima koji su svojim radom doprinijeli izgradnji ideje i rastu stranke. Svima vama se zahvaljujemo jer vjerujete u ideju slobodne Hrvatske čestitamo vam obljetnicu osnutka Slobodne Hrvatske!

Kad smo 20. veljače 2016. osnovali Slobodnu Hrvatsku naš cilj smo ugradili u naziv stranke. Možemo sa zadovoljstvom reći da smo u godinu dana i praktički bez sredstava izgradili najveću neparlamentarnu političku priču u Hrvatskoj. Održali smo preko pedeset akcija i prosvjeda diljem zemlje, ukazujući, educirajući i pomažući. Sudjelovali smo u sprječavanju deložacija, akcijama zaštite okoliša i hrvatskog poljoprivrednog nasljeđa te hrvatskih građana pred brutalnim ovršnim sustavom.

S ponosom možemo reći da smo suverenistička i humanistička stranka novog doba koja uvodi vladavinu s narodom. Jedina smo stvarno aktivistička i na terenu djelotvorna stranka, koja je u svoj unutarstranački sustav implementirala načela direktne demokracije. Time smo otvorili jedan potpuno novi politički smjer u Hrvatskoj koji je i moralno i praktično iznad lažne podjele na “lijeve” i “desne”. Jedina smo veća stranka koja je održala legitimnu unutarstranačku skupštinu i izabrala novo vodstvo. No unatoč svemu pred nama su još godine truda i odricanja, pogotovo u okolnostima u kojima se svaka politička alternativa do sada prije ili kasnije prodala za par fotelja.

Ljudi svakim danom padaju dublje u apatiju i beznađe, uvijek nanovo razočarani onima koje su smatrali svojim političkim spasiteljima. Danas pred njima stoji Slobodna Hrvatska, ne kao spasitelj već kao suborac. I pruža im ruku. Pokazali smo da je moguće raditi na dobrobit društva i ne kompromitirati se. Pokazali smo da se borimo za rješavanje životno važnih tema za opstanak i prosperitet Hrvatske. Sada je vrijeme da se naš narod napokon ustane iz blata i pridruži nam se u borbi za vlastitu budućnost.

Ideja o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj živi dok god živimo mi, a ta realnost danas slavi svoj prvi rođendan. Nije li vrijeme da kao narod zajedno napokon dosanjamo taj san?“

Supredsjednici:

Ivan Pokupec

Danijel Galović

Damir Kristijan Rogina