Tolušiću, Dobroviću i Kujundžiću
Gospodo ministri,
nedavno su (bivši) laboranti laboratorija za ispitivanje kakvoće mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije, Željka Radić i Tomislav Bahunek, upozorili javnost na činjenicu da laboratorij punih 15 godina (od 2002.-2017.) nije radio u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Nije bilo plana gospodarenja otpadom, niti naznačenosti opasnih kemikalija zakonom propisanim piktogramima.

Također su upozorili na neadekvatno rukovanje visokotoksičnim konzervansom azidiolom tijekom rada te apsolutno neprihvatljiv način odlaganja azidiolom tretiranog mlijeka – izlijevanjem tisuća litara godišnje u rijeku Glogovnicu.
Da stvar bude strašnija, to se radi putem kolektora u Cubincu koji se nalazi unutar vodozaštitnog područja!!

Za upozoravanje prvo institucija (od kojih su dobili i potvrdu utemeljenosti za svoju zabrinutost, što je dokumentirano), a zatim i javnosti, gospođa Radić i gospodin Bahunek su “nagrađeni” izvanrednim otkazom, što uz nedostatak reakcije nadležnih ministarstava dovoljno govori.

Slobodna Hrvatska ovim putem zahtijeva vaše promptno očitovanje i reagiranje!

Tražimo trenutačnu obustavu analiziranja mlijeka dok se ne obavi kemijska analiza vode nizvodno od spomenutih kolektora, smjenu uprave laboratorija te pisanu ispriku gospođi Radić i gospodinu Bahuneku za tešku povredu njihovog dostojanstva.

U protivnom smo spremni krenuti u blokadu rada laboratorija koja će trajati sve dok se ne otkloni svaka sumnja u počinjenje ekocida od strane odgovornih, tj. HPA.