Slobodna Hrvatska je 6. srpnja uputila apel Vladi premijera Plenkovića i Vladi Republike Hrvatske za hitno donošenje uredbe o deblokadi računa građana bara na tri mjeseca. Iako se zalažu za trajno ukidanje blokada računa, za početak traže moratorij na blokade u trajanju od tri mjeseca kao pokusno razdoblje koje će pokazati opravdanost trajnog ukidanja tih blokada kroz novi Ovršni zakon.

U priopćenju za javnost navode: „Odluku o deblokadi računa oko 330 000 građana može donijeti samo Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske svojom uredbom. Slobodna Hrvatska izražava nezadovoljstvo predloženim amandmanima na Ovršni zakon koji ne rješavaju ništa bitno za blokirane. Zato pozivamo sve one koji su nezadovoljno najavljenim prijedlozima izmjena da nam  se pridruže  tako da svoje nezadovoljstvo izraze slanjem maila klubovima saborskih zastupnika.

Ovaj dopis  saborskim zastupnicima možete kopirati i poslati na mailove saborskih klubova, a možete kreirati i svoj vlastiti tekst i na kraju sebe potpisati. Podržite blokirane neovisno o tome jeste li jedan od njih ili ne. Mailovi na koje možete poslati nalaze se iza ovog dopisa zastupnicima.

 

Poštovani saborski zastupnici,

prijedlozi izmjena Ovršnog zakona koje bi trebali donijeti ovih dana ni na koji način bitnije ne pomažu blokiranima kojih je skoro 330 000 pa vas molimo da podržite prijedlog o deblokadi računa.

Prema podacima iz Fine u posljednje tri godine broj blokiranih stabilizirao na oko 300 000, ali njihov dug stalno raste. On je 2012. sa sličnim brojem blokiranih iznosio 16 milijardi kuna da bi se taj dug 2016. popeo na čak 41 milijardu kuna i dalje raste po stopi od nevjerojatnih 38% godišnje! Sad već iznosi preko 42 milijarde. Prema podacima iz Fine oko 90% blokiranih nije u stanju servisirati svoj dug u roku od godinu dana, a 80%dužnika se nalazi u blokadi duže od tri godine što sve govori da se radi o dužničkom ropstvu iz kojeg bez zakonske intervencije zapravo nema izlaza. To što bi na temelju zaštićenog računa blokirani umjesto 2/3 mogli raspolagati s 3/4 primanja u suštini ne mijenja ništa, a dug je svakim danom sve veći.

Ovih dana se govori o potrebi uvoza radne snage, tj. o izdavanju radnih dozvola za strance. Za zapošljavanje u sezoni mnogi blokirani nisu spremni jer će im plaća ionako biti zaplijenjena, a ne usude se raditi na crno, pa za izbor imaju ili uopće ne raditi ili ići van u potrazi za plaćenim poslom što u praksi često znači seobu cijele obitelji. Ovih dana su demografi Stjepan Šterc i Anđelko Akrap upozorili da su blokade računa jedan od ključnih razloga za iseljavanje iz Hrvatske.

Uskoro počinje ljetna stanka u Saboru u trajanju od čak 62 dana. Ako ništa ne poduzmete u pogledu deblokade računa za brojne građane ta dva mjeseca će bit trajno izgubljena ako se isele, a šteta za turističku sezonu znatna.

Budući da ste vi u poziciji da možete mijenjati i donositi zakone inzistiramo da poduzmete sve što ste u mogućnosti kako bi se ukinule blokade računa. Ako postoji strah da bi deblokada bila krivi potez u što čisto sumnjamo, založite se bar za moratorij blokada računa u trajanju od tri mjeseca, kako bismo testirali kakav učinak bi ta mjera imala. Donošenjem takve odluke dali biste važan doprinos ne samo olakšanju patnji blokiranih već biste vratili povjerenja naroda u politiku i političare. Ukoliko iz nekih razloga niste u mogućnosti ovaj prijedlog prihvatiti iskoristite svoju poziciju kako biste predložili Vladi Republike Hrvatske da donese uredbu o deblokadi računa bar na tri mjeseca, iako bi bilo najbolje da deblokada bude trajna.

Hvala na razumijevanju!

(vaš potpis)

Svoj mail možete poslati na ove mail adrese:

klubhdz@sabor.hrklub-hds-hsls@sabor.hr

klubhns@sabor.hr

klubhss@sabor.hr

klubids@sabor.hr

klubmost@sabor.hr

klubnm@sabor.hr

klubph@sabor.hr

klubsdp@sabor.hr

klub.sdss@sabor.hr

strankaradaisolidarnosti.reformisti.nz@sabor.hr

klubzivizid@sabor.hr

gradjani@sabor.hr