Slobodna Hrvatska je nakon brojnih aktivnosti s ciljem rušenja Ovršnog zakona održala tiskovnu konferenciju s performansom ispred Hrvatskog sabora u petak 14. srpnja 2017. koji ima za cilj slanje poruke o nužnosti deblokade računa blokiranih građana zbog zabrinjavajuće demografske i socijalne situacije u Hrvatskoj.

Supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović je ispred prisutnih izjavio: „Došli smo ovdje pred Hrvatski sabor poručiti hrvatskoj javnosti, saborskim zastupnicima i Vladi da nismo zadovoljni izmjenama Ovršnog zakona koje bi trebali danas donijeti. Nikakve kozmetičke promjene nećemo prihvatiti dok god su računa naših građana u blokadi! Tražimo od Vlade RH da pod hitno donese uredbu o moratoriju na blokade računa građana računa u trajanju od tri mjeseca dok se ne donese novi Ovršni zakon po uzoru na slovenski.

Jučerašnja rasprava u Saboru jasno je pokazala da još ne postoji politička volja za uvođenjem moratorija na sadašnji Ovršni zakon i iluzorno je očekivati donošenje jedne takve odluke danas. Zato pozivamo sve saborske zastupnike da učine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bismo kod Vlade ishodili bar privremeni moratorij na blokade. Pozivamo hrvatsku javnost i medije da daju svoj doprinos jačanju svijesti o nužnosti jedne takve mjere.  Kao što je rekao demograf Stjepan Šterc blokiranim građanima su svezane ruke pa kao jedini izlaz vide bijeg iz Hrvatske. Oni ne vide način kako se riješiti duga  koji je preko pet puta veći od glavnice koja iznosi 8 milijardi, a ukupan dug 42 milijarde zbog troškova ovrhe.  Tako nešto ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji! Ukinimo blokade računa i omogućimo onima koji žele raditi u sezoni da im taj posao bude plaćen. Zaustavimo egzodus iz Hrvatske ili ga bar ublažimo! Omogućimo blokiranima pravo na rad!

Došli smo vam pokazati volju 35 000 građana koji su nam dali potpise za rušenje sadašnjeg Ovršnog zakona i donošenje novog. Naša je dužnost da tu volju ispoštujemo jer zaslužuju najhumaniji i najkorektniji Ovršni zakon koji je moguće napraviti. Nastavljamo s akcijama skupljanja potpisa i podizanja svijesti kakav to zakon građani žele. Naše aktivnosti neće prestati dok taj cilj ne ostvarimo. Ovaj moratorij bi trebao biti samo predah do donošenja novog Ovršnog zakona za sve blokirane i ovršene fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj.

Supredsjednici:

Danijel Galović,

Ivan Pokupec,

Damir – Kristijan Rogina

#srušimoovršni