Dana 14. srpnja 2017. Slobodna Hrvatska je u sklopu svoj performansa ispred Sabora imala u planu pokazati zajedništvo Hrvatskih zastupnika oko ideje o moratoriju na blokade računa u trajanju od tri mjeseca dok se ne donese novi  Ovršni zakon. S tim ciljem je poslala pozive  svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru da  dođu pred Sabornicu od pola 9 do 9 ujutro i izraze svoju podršku toj ideji. Jedini zastupnik koji odazvao na ovaj poziv je nezavisni zastupnik Marin Škibola koji je našao vremena unatoč činjenici da je tog dana izglasavanje njegovog prijedloga Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom popularno nazvanog Lex RBA i Lex Šlibola.

Zahvaljujući zastupniku Škiboli, pravniku Ivici Markoviću koji je autor tog zakona, i jednoglasnoj podršci u Saboru, što se ne događa baš često, usvojen je taj zakon o RBA štednim zadrugama koje su godinama nezakonito provodile ovrhe i deložacije po zemlji. Za korisnike tih kredite primjena tog zakona znači izlazak iz dužničkog ropstva i jedna od pobjeda koje još moramo izvojevati do stvaranja slobodne Hrvatske slobodnih građana.

Ispred Slobodne Hrvatske Danijel Galović je izrazio podršku donošenju tog zakona: „Nadamo se da će građani u budućnosti sve veću podršku davati nezavisnim i novim strankama i inicijativama kako bi HDZ i SDP imali što manji utjecaj na zakonodavni proces, čime bi se pozitivne promjene ubrzale, a dobre inicijative ne bi ovisile o korumpiranim strukturama i lobijima.“

Ispred Sabornice Marin Škibola je rekao: „Ovršni zakon je u interesu malog broja ljudi koji se bogate na siromašnima. Nadam se da će se u  Saboru u budućnosti podržavati ideje Slobodne Hrvatske. Dajem svoju podršku cijeloj ovoj ekipi iz Slobodne Hrvatske koja se trudi za hrvatske građane. Želim im da nastave dalje i moju apsolutnu podršku Slobodna Hrvatska ima!“

O tome čije je pravo mjerodavno u vezi RBA zadruga autor tog zakona Ivica Marković se pozvao na 2. članka 8. kao bi tu nadležnost precizirao: “Za ništetne ugovore u smislu ovog Zakona, isključivo je mjerodavno pravo Republike Hrvatske, a sud će po tužbi za utvrđenje ništetnosti ugovora, ne ispitujući postojanje drugim zakonima propisanih pretpostavki o mjerodavnosti prava u odnosu na mjesto sklapanja ugovora, primijeniti ovaj Zakon”.Dakle, na sudu nema dokazivanja gdje je sklopljen ugovor, a isključivo je mjerodavno pravo Republike Hrvatske.

Nada Tušak