Kažnjavanje građana za javno izgovorene riječi na račun političara i u slučajevima kada se ne radi o prijetnjama pokazuje razinu demokracije koja danas postoji u Republici Hrvatskoj.

Progon i bezrazložno kažnjavanje građana od strane policije samo je jedan aspekt vladanja kakvog prakticira HDZ, a drugi, jednako nedemokratski predstavlja skrivanje podataka na koje javnost ima pravo prema zakonima Republike Hrvatske.

Nebrojeni su slučajevi u kojima se javnosti zabranjuje pristup sjednicama vijeća jedinica lokalne i područne samouprave, a takvo ponašanje iskusili smo i sami.

U općini Klinča sela, Slobodna Hrvatska je odlučila stati na kraj netransparentnom vođenju općinskih poslova pa smo u tu svrhu odlučili  javno prenositi sjednice općinskog vijeća te ne odustajemo dok se ne omogući prijenos svih sjednica na kojima se donose odluke koje se tiču svih stanovnika općine.Prenosimo i priopćenje vijećnika SH, Damira-Kristijana Rogine o tom pitanju:

Jučer je javnost imala priliku vidjeti kako HDZ i HSS reagiraju na nešto što se zove transparentnost i informiranje javnosti. Ideju o prijenosu uživo koju je omogućila Slobodna Hrvatska apsolutno su podržali vijećnici SDP-a i vijećnik HSP-a.

Javnost treba znati da sam jučer dobio e-mail oko 16:00 u kojem sam zamoljen da se sjednica snima nakon aktualnog sata i prihvaćanja zapisnika sa 2. sjednice vijeća. Naravno da sam odgovorio da ne pristajem na to.

U 18:45 postavio sam prijenosni Wi-Fi i kao što su mnogi vidjeli pokrenuo prijenos uživo. No, mnogi su shvatili u tih desetak minuta da HDZ i HSS kao prvo ne pristaju na to, kao drugo ne razumiju zakone i kao treće izmišljaju toplu vodu samo da se prijenos ne bi dalje nastavio.

Nakon rasprave u kojoj se vidi da vladajući ne razumiju o čemu pričaju odlučeno je da se ide na glasanje za izmjene poslovnika i da se na idućoj sjednici donese i izglasa članak u kojemu će Općina biti odgovorna da tehnički zadovolji i odradi prijenos svake sjednice na svojim web stranicama, napominjem “NE SNIMKU”, već da uživo prenosi sjednice da se ne manipulira sa snimkama.

Slobodna Hrvatska neće odustati od ovoga. Ne usvojimo li na 4. sjednici vijeća taj novi članak poslovnika koji će i bedaku biti jasan i ne počne li prijenos sjednica sa 5. sjednicom vijeća, pokazat ćemo kako i tome možemo stati na kraj.

Nakon slučaja “zamjenik načelnika volonter”, “400.000 kuna osiguranih za udžbenike” vrijeme je da prevarama stanemo na kraj.

Ovo je mali korak naprijed da se stvari počnu mijenjati, a načelniku koji je rekao da imam “performans” mogu samo poručiti, da ovo nije bio performans, ali da i perfomansi neki puta utjeraju loptu u gol, a Slobodna Hrvatska će na ovaj ili onaj način osigurati transparentan i direktan prijenos sjednica.